“Skål Limburg Tourisme Award”:

Laureaten

2006: mevr. de Gouverneur Hilde Houben-Bertrand, vooral voor de periode waarin ze gedeputeerde was met toerisme in haar bevoegdheid (1981 – 1991), omdat zij, samen met haar medewerkers van het toenmalig Provinciaal Verbond Toerisme Limburg, de basis heeft gelegd voor het toerisme als belangrijke economische pijler voor Belgisch Limburg.

2007: Dagattracties Limburg vzw, omdat Dagtoerisme Limburg vzw (DAL), als grensoverschrijdende organisatie, (met een bestuur dat samengesteld is uit leden uit beide Limburgse provincies) bijna 60 dagattracties in Belgisch en Nederlands Limburg verenigt en met succes werkt aan haar doel vanuit het bedrijfsleven het dagtoerisme in de beide Limburgen mede te promoten en ontwikkelen.

2008: Philip Hilven. Geboren in het Maaslandse Leut (12 augustus 1959) is [TV Limburg (België) 1994 – begin2008, waarvan 11 jaar als hoofdredacteur en sedert 1 februari 2008 adjunct-hoofdredacteur bij de Limburgse regionale omroep L 1 (Nederland) ] een voorbeeld van een Limburger in de brede betekenis van het woord. Vanuit zijn beroepsveld is hij daarenboven zich ten volle van bewust welke belangrijke rol de informatie – media kunnen spelen bij de koestering van het “Groot – Limburg” gevoel. Dit ligt voor hem niet alleen op o.m. het economische en sociale vlak, maar zeer zeker ook op het toeristisch - recreatieve niveau.

2009: Het Struyskommitee voor de organisatie van het Preuvenemint. Dit is niet alleen het grootste eetfestijn van Nederland maar ook het grootste grensoverschrijdend toeristisch-culinaire festival van Maastricht. Deze gigantisch grote jaarlijkse eettafel verzinnebeeld tevens onze Europese cultuur van samenzijn, lekker eten en gezelligheid. Het wordt al sinds 1982 ieder jaar gedurende een viertal dagen in de laatste week van augustus georganiseerd op het Vrijthof. Elk jaar trekt het, volgens het Nederlands Bureau van Toerisme, circa 175.000 bezoekers, niet alleen uit de Euregio maar ook van verder. In deze periode bieden de hotels preuvenemint - arrangementen aan en is Maastricht het doel van talrijke excursiereizen.

2010: TEFAF (The European Fine Art Fair) voor het organiseren van een kunstbeurs dat uitgroeide tot een cultureel-toeristisch evenement op wereldschaal met deelnemers uit 17 steden van de wereld en is elk jaar goed voor ca. 75.000 bezoekers. Zo wordt, dank zij de TEFAF, Maastricht elk jaar opnieuw een internationale culturele ontmoetingsplaats en ondersteunt het tevens de kandidatuur van Maastricht Culturele Hoofdstad van Europa in 2018.

2011: André Rieu omdat hij nimmer zijn geboortestreek Limburg verloochent. Integendeel, waar ook ter wereld steekt hij zijn sterke affiniteit met Limburg (bij reportages, op zijn web-site, … maar ook tijdens de concerten), nooit onder stoelen of banken. Aldus krijgt Limburg een grensoverschrijdende uitstraling en is André Rieu een echte toeristische ambassadeur voor “ons” Limburg.

2012: Het burgerinitiatief "Grensschap Albertkanaal" omdat het erin slaagde om met het project “Landmarks” overheid en publiek te overtuigen van de landschappelijke, natuurlijke en cultuurhistorische waarden die dit een uniek oud landschap tussen Maastricht en de Kempen op de grens van Nederland en België inhoudt. Het is dank zij het "Grensschap Albertkanaal" dat in 2006 het Interregproject “Landmarks Grensschap Albertkanaal” officieel van start kon gaan. De waardevolle elementen van het landschap werden via de “landmarks” meer zichtbaar in het landschap voor de bezoeker. Deze landmarks werden opgenomen in het fietsroutenetwerk. Dank zij deze landmarks werden er diverse wandelingen door het gebied uitgetekend en ontstonden o.m. educatieve projecten naar de scholen toe. Kortom, er ontstonden daardoor in het gebied tal van waardevolle toeristisch-recreatieve initiatieven.

2013: De ontwerpers van het "Limburgsymbool": Marc Vossen en Rob Vermeulen. Ondanks het feit dat het Limburgsymbool in de provincie Belgisch Limburg meer omarmd wordt en er verwerkt wordt in tal van producties, kennen vele Limburgers aan beide kanten van de Maas het Limburgsymbool dat het Limburggevoel en de liefde tussen beide Limburgen moet vertalen en versterken. Het steunt op het principe van de mond (kus) en het hart, maar het is ook een dubbele L. Dit symboliseert de beide Limburgen. Skål International Limburg wil met de “Tourisme Award” de ontwerpers van dit Limburgsymbool op de voorgrond plaatsen omdat ze op deze wijze uitdrukking gaven aan positieve Limburgse waarden. Ze bieden op die manier aan alle Limburgers de mogelijkheid om fierheid uit te dragen, ook op toeristisch vlak.
Het werd ontworpen door het Communicatie- en Designbureau Vermeulen uit Landgraaf in Nederlands Limburg. Marc Vossen was als Advisor de projectmanager die het hele project van A tot Z aanstuurde, zowel intern binnen het bureau als ook extern. Rob Vermeulen was toen directeur van het gelijknamige Communicatie- en Designbureau Vermeulen. Op 7 april 2009 werd het gelanceerd.

2014: Maarten van Kempen: als stichter en directeur-eigenaar van de Fitland groep, het Grootste bedrijf in Fitness en Welzijn in Nederland. Dit wegens de realisatie van Fitland XL-Sittard, een multifunctioneel recreatie-, entertainment- en onderwijscentrum van 25.000 m² als het centrale punt in de Sportzone Limburg. In samenwerking van Nederlands- en Belgisch Limburg en andere (komende) accommodaties in het Maasland biedt het de mogelijkheid om een internationaal grensoverschrijdende “Maaslandse Sport- en Recreatiezone” uit te bouwen. Mede door de aanwezigheid van het CIOS (Centraal Instituut Opleiding Sportleiders) Sittard-Venlo wordt het project daarenboven een opleidingscentrum met doorlopende leerlijn en optimale synergie.

2015: Jan Smeets als oprichter van Pinkpop. Dit om het festival in Nederlands Limburg aan te bieden als een grensoverschrijdend toeristisch product op deze typische markt van muziekliefhebbers uit binnen- en buitenland, waardoor men ook spreekt van “festivalvakantie” en “festivalvakantiegangers”.

2016: Chokri Mahassine omdat hij, als muziek- en festivalorganisator en bezieler van Pukkelpop, een boegbeeld is in België.
België is het land van de festivals: er zijn er in alle soorten en maten, maar er is er één die uniek is in zijn soort. Vandaar dan ook toen Toerisme Vlaanderen al in 2012 uitpakte met de buitenlandse campagne 'Flanders is a Festival', Pukkelpop een speerpunt was. Als inspirator weet hij dit festival te Hasselt-Kiewit als een grensoverschrijdend toeristische hotspot aan te bieden voor overtalrijke muziekliefhebbers uit binnen- en buitenland.

2017: Anya Niewierra, directeur van de VVV Zuid-Limburg. Omwille van haar participatie aan tal van gresnsoverschrijdende initiatieven, maar vooral haar rol bij de totstandkoming in 2015 van de nieuwe Stichting Hart van Europa (een initiatief van Toerisme Belgisch Limburg, Fédération du Tourisme de la Province de Liège en VVV Zuid-Limburg) met als doel het bevorderen van het toerisme in en naar de Euregio Maas-Rijn. Uitgereikt in Epen – Hotel Krijtland op de Jaarvergadering 2018.

 2018: Sylvain Sleypen uit Dilsen-Stokkem, ere-gedeputeerde toerisme en Skållega als “Hongarije Touristic Consult” voor Mutsch Reisen.: “Omdat voor hem kwalitatief duurzaam toerisme nooit stopt aan administratieve- of landsgrenzen. Steeds heeft hij geijverd voor een Limburgs belevingstoerisme in het kader van een Euregionale aanpak op basis van grensoverschrijdende routes en netwerken. Nog steeds stimuleert hij de grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden en de gedachte “Limburg Sterk Merk”. Uitgereikt te Maaseik op het Nieuwjaarsdiner 2019.

2019: Camille Oostwegel sr. Founder & member of the Supervisory Board bij Oostwegel Collection, uit waardering voor zijn belangrijke bijdragen aan het bevorderen van de economisch-toeristische infrastructuur en het behoud van cultuurhistorisch en monumentaal erfgoed in Limburg. Wordt uitgereikt in Château Neercanne in Maastricht tijdens de business meeting op woensdag 14 juni 2023.

2020: geen uitreiking wegens de Corona-maatregelen.

Voor 2020 was er wel sprake van deze uit te reiken aan Instituut voor Natuureducatie (IVN) Limburg, een vrijwilligersorganisatie met zetel in Roermond, die mens en natuur wil verbinden met projecten, campagnes, cursussen en natuuractiviteiten. Ze organiseren regelmatig een “Beleefweek Limburg”, waarin Belgisch en Nederlands Limburg de handen in elkaar slaan om ons Limburgs waardevol landschap op diverse terreinen te verenigen. In 2019 was dit bv. onder het thema ‘Grenzeloos genieten in relatie tot het landschap’.

2021: Bas Schoonderwoerd. Vanuit zijn Ceo en accessoire functies bij “Parkstad Limburg Theaters” is Bas Schoonderwoerd bekend voor zijn charisma in het culturele-en het theatergebeuren binnen de Parkstad-regio en omstreken, tot samenwerking met het cultuurleven binnen de Stad Aken toe.
Talrijk zijn Bas z’n engagementen in de cultuurwereld in het algemeen en inzonder het theater en festivalgebeuren, veelal in relatie met de recreatieve potenties van Zuid-Limburg. Alzo zouden we Bas Schoonderwoerd kunnen bestempelen als een “speerpunt-promotor van het regionaal cultuurtoerisme” voor de Stadsregio Parkstad Limburg.

2022: Silvie Slachter. Telkenjare in oktober vindt in het MECC van Maastricht de grote Horecavakbeurs BBB Maastricht plaats waar vakgenoten elkaar kunnen ontmoeten, van elkaar kunnen leren en goede zaken met elkaar kunnen doen. Zo groeide BBB Maastricht uit tot een toonaangevende beurs met een uitgebreide randprogrammering. Met de komst van Silvie Slachter als beursmanager zet de BBB Maastricht sedert 2020 zich extra in op een vergroting van het succes van horecaondernemers, ook van over de Belgisch-Nederlandse grens, tot een echt Euregionaal gebeuren en dit niet alleen in de kwaliteit van de aanwezige horecaprofessionals bij het aanbod van standhouders of het randgebeuren, maar ook in het hoge aantal bezoekers uit Nederland en België.

 
Comments